Sivut

keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Eilen oli siis ohjatut treenit Pyryn kanssa ja mentiinkin hallille etuaikaa niin treenattiin pieni hetki pelkkiä kontakteja ja panostettiin kontaktipaikkaan.

Pyryllä meni aivan loistavasti. Ymmärtää todella hienosti "ota"-käskyn, jota käytän kontakteillä nykyään. Hakee hienosti kontaktipaikan myös kun seison itse paikallani tekemättä mitään.
Ollaan tietysti kotona tätä tehty melko paljon omalla alastulolappeella ja vahvistettu vain ja ainoastaan kontaktipaikkaa ja vapautusta pelkällä käskyllä, mikä vaihtelee tilanteen mukaan (vapaa/tule).
Videolle jätin nyt alkuperäiset äänet, jotta kuulee milloin käskytän ja vapautan ja tekeekin sen hienosti. Kerran meinaa vapautuksesta karata, mutta jää kuitenkin aloillensa.


Lucalla menee myös joka kerta paremmin. Alkuun ei itse mennyt puomin alastulolle, vaan jouduin nostamaan siihen, mutta muutaman toiston jälkeen "pyörityskin" onnistuu tässä. Vapautus on Lucalla aavistuksen hakusessa, ei kuitenkaan varasta, mutta ei meinaa lukita heitettyä vapautuspalkkaa. Täytyy varmaan kokeilla tähän targettia, josko näkisi vapautusnamin paremmin, tai ottaa kinderi käyttöön tähän. Lelulle Luca ei syty, niin sen heittäminen on melko turhaa.

Miten sitten lähden tätä koirille opettamaan?

Aloitin heti pihalla omalla kontaktilappeellani, mutta sellaista ei kaikilla ole. Niin olen kavereilleni neuvonut, että mikä tahansa koroke käy (esim. tyyny, laatikko, kirja). Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että koroke ei ole liukas ja mikäli treenataan sisällä niin myöskään ei liukkaalla lattialla vaan melkein mielummin matolla.

Ensialkuun voi olla, että joudut auttamaan koiraa imuttamalla sen korokkeelle siten, että sen takajalat on korokkeella ja etujalat maassa. Ja paljon palkkaa asennosta. Koira oppii nopeasti asennon ja mahdollisesti alkaa tätä tarjoamaan ja silloin palkkaa paljon!
Mikäli koirasi on helposti toimintaa tarjoava, niin suosittelen ehdottomasti odottamaan, että tarjoaa asentoa korokkeelle ja kun sen tekee niin paljon palkkaa asennosta!

Palkkojen kannattaa olla minimaalisia, niin niitä voi antaa paljon, ilman että koiran maha turhaan täyttyy. Itselläni oli käytössä natural menuja puolikkaina ja osa jopa jaettuna neljään osaan.

Myös vapautus tulisi opettaa heti, eli koira saa vain käskyn kuultuaan poistua asennosta. Itse opetin vapauttamisen koiralle siten, että otin kevyesti koirasta kiinni (estin karkaamisen) ja heitin vapautuspalkan (lelu/nami) koiran eteen noin 1-2 metrin päähän ja odotin että koira katsoo palkkaa, päästin irti ja vapautin samanaikaisesti. Vapauttamista on hyvä treenata aina, myös nopeat vapautukset ja vapautusaikaa kannattaa vaihdella usein, jotta koira ei opi että x-ajan kuluttua saan tästä poistua.

Kun koira on asennon oppinut, aletaan lisäämään haastetta ja itse aloitin sillä, että liikuin koiran ympärillä ja palkkailin välillä ja vahvistin käskyä samalla ("hyvä ota" jne) ja vapaus kannattaa alkuun tehdä vain siten, että olet itse täysin liikkumatta ja vain käskytät, jotta koira ei opi vapautumaan liikkeestäsi. Voit myös vaikeuttaa tehtävää siten, että lähetät koiran 2on2off-asentoon kauempaa, olkoonkin sitten kyseessä koroke tai puomin alastulo.

Siinä vaiheessa kun koira osaa 2on2off-asennon ja vapautuksen, otetaan mukaan vasta kokonainen puomi. Ja puomin juoksemista ei tarvitse koiralle opettaa, mikäli pysäytys on opetettu vahvaksi, vaan tietää jo etukäteen mitä halutaan ja tekee sen koska se on parasta ja sieltä päästä sen palkan saa ja sinnehän on kiire! Ensimmäinen yritys voi olla loppuja hitaampi, mikäli koira on vähääkään epävarma ja varmuus kasvaa treenatessa.

Puomia treenatessa kannattaa myös tehdä haasteita eli jäädä puomilla itse taakse ja juosta ohi lujaa edelle ja koiran on pysähdyttävä käskyn kuultuaan ja vapautuu kun käsky kuuluu.

Puomin jälkeen aloitetaan A-esteen treenaaminen, tässä koira helposti jo vahingossa saattaa livetä kontaktilta, kun vauhti on kova. Mutta treenaamalla tämäkin onnistuu ilman ongelmia.
Keinulla kannattaa 2on2off-kontaktia miettiä jo pelkästään koiran koon takia, pienillä koirilla keinu voi pamauttaa maasta takaisinpäin ja osua koiran vatsalle.

Kun kontaktit tai osa niistä (puomi&A) on valmiita, niin palkkausta kannattaa vähentää ja treenata niitä kisanomaisesti, mutta täysin palkattomaksi ei kannata jättää ikinä, sillä liian varmaa kontaktia ei olekkaan.

Saa kysyä jos jotain jäi epäselväksi.

Iloisin terveisin,
Kontaktinatsi
Tarvikkeet koirille verkkokaupasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti